Stanislav Stolárik je prvým dekanom a zároveň biskupom katolíkov v Prešove

06.03.2004 Celý región

V stáročnej histórii rímskokatolíkov v Prešove nastala od štvrtka 26. februára nebývalá situácia. Tunajší dekan a farár vo farnosti svätého Mikuláša Stanisla...
V stáročnej histórii rímskokatolíkov v Prešove nastala od štvrtka 26. februára nebývalá situácia. Tunajší dekan a farár vo farnosti svätého Mikuláša Stanislav Stolárik bude niekoľko mesiacov zároveň aj novým pomocným biskupom pre Košickú arcidiecézu.

Stolárik povedal, že vymenovanie prijal \"z pohľadu viery\" ako veľký prejav Božej priazne a zároveň dôvery Svätého Otca Jána Pavla II. a kompetentných ľudí v jeho okolí. \"Mojou reakciou môže byť len veľká pokora pred touto výzvou, \" konštatoval. Priznal ďalej, že sa počas kázní 29. februára cítil veľmi zvláštne. V nedeľu je totiž v kostoloch vždy viac veriacich a všetci vedeli o tejto udalosti. \"Dávno sa za mňa mnohí z nich modlili a dnes mi vyjadrili ďalšiu podporu, cítia potrebu zintenzívniť modlitby, \" dodal. Poznali ho totiž najprv ako kaplána a teraz už nielen farára a dekana, ale aj ako biskupa.
Slávnostná vysviacka Stolárika za pomocného biskupa Košickej arcidiecézy a titulárneho barikského biskupa sa má uskutočniť v poslednú marcovú dekádu t. r. v Košiciach. Stolárik sa tam zrejme v lete odsťahuje a miesto dekana v Prešove zaujme niekto iný.
Mons. Stanislav Stolárik sa narodil 27. februára 1955 v Rožňave. Po rokoch prípravy na kňazstvo v bratislavskom seminári bol 11. júna 1978 v Bratislave vysvätený na kňaza a inkardinovaný do Košickej arcidiecézy.
Svoju pastoračnú službu vykonával ako kaplán v Trebišove v roku 1978, v rokoch 1979 až 1981 v Humennom a v Prešove od roku 1981 až 1983. V roku 1983 sa stal duchovným správcom mariánskeho pútnického miesta v Obišovciach a v rokoch 1990 až 1992 bol farárom v Čani. Ďalej pôsobil v Humennom od roku 1992 do roku 1995, a neskôr bol farárom na Sídlisku III v Prešove až do roku 2001, odkedy bol vymenovaný za farára farnosti svätého Mikuláša a dekana Prešov - mesto.
Stolárik je doktorom teológie a filozofie, a od roku 2001 prodekanom Rímskokatolíckej cyrilometodskej bohosloveckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave a docentom Teologickej fakulty Katolíckej univerzity v Košiciach.

(jj)
 

Vyberte región